Krásný den, máme velkou radost, že jste k nám zavítali ♥♥. Upozorňujeme, že náš web používá soubory Cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Souborů Cookies se nemusíte obávat, případně si můžete více informací přečíst v PODMÍNKY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.  Můžete je samozřejmě i odmítnout, není ale bohužel vyloučeno, že v tom případě nepůjde plně využít veškerých funkcí webové stránky. Děkujeme za pochopení a přejeme Vám příjemné chvilky při nabírání inspirace.

Bylinky v naší kuchyni

Máme tu duben, astrologické jaro už začalo a teplé sluneční paprsky na sebe snad nenechají dlouho čekat. Chcete-li si svou kuchyni mezitím vyladit do hřejivé jarní atmosféry, nemůžete vynechat bylinky. Svěží zeleň, lehkost, nádherná vůně a skvělá chuť nadchne každého příznivce dobrého jídla i bydlení.
K jejich pěstování navíc nepotřebujete zahradu, naprosto postačí balkon nebo okenní parapet, dokonce je můžete pěstovat i na kuchyňské lince. Nejlépe se jim ale bude samozřejmě dařit venku, máte-li tedy možnost umístit je alespoň na okenní parapet nebo balkon, určitě jí využijte.
IMG_20210416_150333(1)-min 
K pěstování bylinek se nejlépe hodí terakotové, kameninové či keramické květináče, použít však můžete také závěsné obaly pletené z mořské trávy nebo vodního hyacintu. Bylinky se skvěle vyjímají i v macramé závěsech a tvoří tak zároveň stylovou dekoraci. Fantazii se ale meze nekladou a pěstovat je můžete v podstatě v jakékoli vhodné nádobě.
Doporučujeme...
Víte, že dáte-li do skleničky či vázičky cibuli nebo česnek, můžete si vypěstovat mladé výhonky, které jsou výborné do polévky, pomazánek, na chleba či do salátu? Výborné...
 
IMG_20200221_114346
Dánská značka Hubsch se vyznačuje kvalitou svých výrobků a její produkty jsou jako stvořené pro vybavení kuchyně ve skandinávském stylu. Vypadají skvěle v kombinaci s jarními bylinkami a do našich domovů přináší svěží jarní vítr.
 
Bylinky v květináčcích si můžete označit, nejen že si tak jednotlivé rostlinky nikdo nesplete, ale navíc to skvěle vypadá:-)
 75236532 (1)

CO JE DOBRÉ VĚDĚT?
Bylinky otrhávejte vždy od shora, dávejte přednost mladým lístkům. Nejen že lépe chutnají, ale spodní starší a větší listy pomáhají vyživovat bylinku a pohánějí její růst. Bylinky se převážně stříhají a to buď celé stonky (nad spodní dvojicí listů) nebo pouze jednotlivé lístky (např.u bazalky). Nenechávejte bylinky příliš rychle růst, pokud je nebudete pravidelně otrhávat a stříhat, půjdou rychle do květu. Rostlina se začne soustředit na květy a přestane dostatečně vyživovat mladé lístky. Začne žloutnout a postupně zanikne.
 
IMG_20200221_114137 – kopie -min
Celosvětově oblíbená značka Hübsch je charakteristická svým vysoce kvalitním designem výrobků v severském stylu. Zakládá si na unikátnosti a na detailu svých produktů.
 
BYLINKY, KTERÉ BY VE VAŠÍ KUCHYNI NEMĚLI CHYBĚT
 
BAZALKA
Za nás úplný TOP, bylinka, bez které se žádný okenní parapet neobejde. Je velmi snadno pěstitelná, proto se hodí i pro úplné začátečníky. Jediné, co opravdu potřebuje, je dostatek vody, hodně pije a pokud ji nebudete pravidelně zalévat, poznáte to na svěšených „smutných“ listech. Prospěšné je pro ni také dostatek světla, a to minimálně 8hod.denně. POZOR. Nesnáší přímé slunce, máte-li balkon hodně na jih, bazalku dejte spíše někam do stínu. Bazalce vyhovuje vlhká půda, nesmí však být přemáčená, jinak by jí začaly uhnívat kořínky.
Bazalka nádherně voní a patří v kuchyni mezi nejpoužívanější bylinky. Existuje desítky odrůd, které se liší nejen barvou a tvarem listů, ale i chutí a vůní.  Třebaže se pěstuje jako bylinka do kuchyně, bazalkový olej se používá také v parfumerii, jako lék proti závratím či přírodní insekticid k odhánění hmyzu.
IMG_20210416_150432(1)-min 
PAŽITKA
Pažitka patří mezi další hojně využívané bylinky v našich kuchyních. Vysít si ji můžete v jakémkoli období roku, proto je velmi oblíbená. Vyžaduje sluneční světlo, při jeho nedostatku začne pažitka žloutnout. Bylinka potřebuje pravidelnou zálivku a rychle pije a vysychá. Chcete-li mít bylinku opravdu pěknou, zalévejte jí odstátou vodou. Jde o trvalku, přesto však začne po čase slábnout. Stane-li se tak, stačí vysít novou.
Pažitka má v kuchyni svoje stálé místo i díky mnohostrannému využití. Hodí k dochucení jídel, polévek, salátů, pomazánek, omáček i vaječných jídel. Skvěle dokáže ochutit i obyčejný chleba s máslem a tvarohem.
 
PETRŽELKA
Petrželku můžete pěstovat dokonce dvakrát. Naťový typ petržele patří k rozšířeným druhům bylinek a málokdo ji nezná. Dokáže stejně jako pažitka okořenit téměř veškeré druhy jídel a jejím přidáním do pokrmu můžete jen získat.
Druhou možností je pěstování Petrželky kadeřavé, která je aromatičtější a ozdobnější variantou své naťové příbuzné. Jedná se o trvalku, která prvním rokem vytváří přízemní růžici a v druhém roce vykvétá a hyne. Proto je vhodné vysévat jí znovu každý rok. Použití má stejné, je ale výraznější a chcete-li pokrm ozdobit, je vhodnější.
IMG_20210416_150446-min 
MÁTA
I Mátu můžete pěstovat doma, jen je potřeba dopřát jí velký květináč nebo prostorný truhlík. Velmi rychle se rozrůstá, a proto ji pěstujte vždy odděleně od ostatních bylin. Těm by časem zabrala veškeré místo a nenechala by je růst. Je vhodná pro začátečníky, protože je velmi odolná a dokáže přežít, když ji občas zapomenete zalít.  Táhne hodně do výšky, pravidelně ji proto zastřihávejte.
V kuchyni se používá ke zdobení pokrmů, do dezertů, koktejlů, jogurtových zálivek, tvarohových pomazánek a salátů a také do nápojů, kde hlavně v horkém létě dokáže skvěle osvěžit.
Máta je bylinka s velmi výraznou chutí, proto pokrmy ochutnávejte a množství nepřežeňte.

IMG_20210416_150458-min 

TYMIÁN
Tuhle silně aromatickou bylinu buď milujete, nebo nesnášíte. Já patřím rozhodně do první skupiny, a proto tahle bylinka nesmí v naší kuchyni nikdy chybět. Používá se na kuřecí či rybí maso, do omáček, zeleninových směsí, na různé dresinky a výborně se hodí při výrobě bylinkového másla. Má silný antiseptický účinek, je účinná v podobě odvaru pro odkašlávání a při zažívacích potížích.
Bylinka má ráda hodně slunečná místa, nevadí jí ani přímé sluneční paprsky, hodí se na skalky a různé zídky. Do květináče či truhlíku jí dopřejte štěrkovou půdu. Nemá ráda mokro, zalévejte ji proto jen střídmě.
  
ROZMARÝN
Rozmarýn je nenáročný na pěstování v domácnostech, je ale potřeba mu věnovat samostatný květináč a pravidelně ho zastřihávat, jinak vám začne dřevnatět. Potřebuje písčito hlinitou půdu a stejně jako tymián miluje slunce a teplo. Nemá rád průvan ani mnoho zálivky.
Bylinka má velmi silné aroma a jídlu dodá opravdu jedinečnou chuť. Používá se zejména při přípravě grilovaného rybího masa a zeleniny, výborně se hodí na pečená masa a zvěřinu. Skvělé využití má i při přípravě bylinkových másel.
Jedná se o středomořskou bylinu, která nemá ráda zimu. Pěstujete-li jí na balkoně, určitě se s ní v zimních měsících podělte o svůj domov, není možné pěstovat ji celoročně venku.
Používejte rozmarýn s mírou, nadměrné užívání může vést až k otravě.
IMG_20210416_150439-min  
OREGÁNO
Oregáno je bylinka, kterou možná mnozí z vás bude znát spíše pod názvem Dobromysl. Jde o nenáročnou bylinu, která miluje dostatek slunečních paprsků, snese i sucho a nemá ráda průvan.  Potřebuje větší květináč, dostatečně široký a hluboký. Je vynikajícím pomocníkem při přípravě italské kuchyně, na pizzy, různá pesta a rajčatové omáčky na těstoviny.

 

 A jaké bylinky používáte ve své kuchyni nejraději Vy? Pěstujete si bylinky doma nebo je kupujete?

 

favikonaZAUJALI JSME VÁS?
Chcete dostávat tipy na slevy, články a novinky do e-mailu?
PŘIHLAŠTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU :-) 
O VŠEM BUDETE VĚDĚT MEZI PRVNÍMI!
Věnujte nám svou e-mailovou adresu a my Vám každých 14 dní pošleme novou inspiraci pro Váš vysněný domov!
Formulář na přihlášení k odběru novinek, článků a inspirace naleznete níže pod článkem :-)